sâmbătă, 4 februarie 2012

COTLET DE PORC IN SOS VANATORESC SI CU GALUSTE DIN PAINE PRAJITA


Ingrediente necesare:
4 felii de cotlet de porc fara os

Pentru sos:
2 morcovi;
1 patrunjel;
1 pastarnac;
o bucata de telina;
o ceapa;
cativa catei de usturoi;
o legatura de frunze de patrunjel;
sare, piper, nucsoara, scortisoara, foi de dafin, piper boabe, rozmarin uscat.

Pentru galuste:
3 oua;
4-5 linguri de faina;
2 felii de paine.


Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se calesc in putina grasime.

Radacinoasele se taie rondele si se adauga peste ceapa si usturoi. Se lasa la inabusit.
Se pun 3-4 foi de dafin si cateva boabe de piper.
De cate ori apa se evapora, se completeaza cu apa calduta, cat sa le acopere. Se procedeaza astfel pana cand ingredientele sunt foarte bine fierte.
Se adauga sare dupa gust si cate un varf de cutit de nucsoara, scortisoara si rozmarin.

Cand totul este fiert, se extrag foile de dafin, iar restul se pune intr-un blender si se paseaza bine de tot. Se adauga in blender si frunze de patrunjel. (Puteti pune si doua-trei linguri de ulei de masline.)


Intr-o tigaie se aseaza feliile de cotlet sarate si piperate si se rumenesc pe ambele parti in putina grasime.

Cand acestea au prins o usoara crusta, se toarna peste ele sosul din blender. Se mai lasa totul, impreuna, pe foc, la inabusit. Daca este nevoie mai adaugati putina apa calduta si lasati sa fiarba pana cand carnea este bine patrunsa, iar apa s-a evaporat, ramanand doar sosul.


Pregatiti intre timp galustele.
Se bat cele trei oua cu un praf de sare si se adauga treptat faina pana cand se obtine o compozitie smantanoasa.

Feliile de paine se taie cubulete (crutoane) si se prajesc intr-o tigaie cu un strop de grasime(de preferat unt).
Crutoanele prajite se incorporeaza in compozitia de oua si faina.

Trebuie sa obtineti un material inchegat (desi destul de lipicios). Incercati sa formati cu mana niste bile pe care le veti scufunda intr-un vas in care ati pus la fiert apa cu putina sare. Daca nu reusiti cu mana(fiindca sunt prea lipicioase), folositi o lingura(ca pentru orice galuste care se fierb in apa). Cand ele se ridica la suprafata, sunt aproape fierte. Le mai lasati un clocot si apoi le scoateti intr-o strecuratoare.

Cand s-au scurs bine, le aruncati intr-o tigaie in care ati incins putin ulei si le tavaliti de cateva ori pana cand prind o usoara crusta. Datorita crutoanelor de paine prajita ele vor avea niste forme ciudate, neregulate, de asteroizi. :-)


Se servesc impreuna si e un deliciu!




GUTEN APPETIT!

2 comentarii:

  1. Foarte bun sosul vanatoresc! Din experienta,este mai bun daca il faci cu o zi inainte de a fi servit.E super OK cu porc,dar încearca-l cu vită.Cât despre găluşte...ce să zic? Eu,nu! Felicitări,Chef!

    RăspundețiȘtergere