duminică, 8 ianuarie 2012

PÂINE DE CASĂ


Ingrediente:
1 kg. făină
600 ml. apă călduţă
un cub de drojdie proaspătă(50g.)
o linguriţă de zahăr
3-4 linguriţe rase de sare
4-5 linguri mari ulei de măsline

Se pune făiana ȋntr-un vas pentru frământat.
Se adaugă cele 5 linguri de ulei de măsline.
Se presară cele 3 linguriţe de sare.
Ȋntr-o cană se freacă drojdia cu o linguriţă de zahăr până când aceasta se lichefiază. Se adaugă o lingură de făină şi puţină apă călduţă până când se obţine consistenţa unei smântâni ȋn jumătate din cană.
Aceasta se lasă să se umfle până aproape dă  să iasă din cană.
Atunci se toarnă peste făină.
Urmează apoi frământatul. Se amestecă ȋncet cu mâna şi se toarnă treptat cei 600 ml. de apă călduţă.
După vreo 10 minute de frământat trebuie să obţineţi un aluat care se desprinde destul de uşor de pe mână.
Eu stau la frământat cam 20 de minute. Cu cât mai mult, cu atât mai bine!Părerea mea e că ȋn asta constă secretul pâinii!

Vasul se acoperă şi se lasă la dospit 40 de minute.

Se scoate apoi din vas, i se dă forma dorită şi se asează ȋntr-o tavă (tipsie, cratiţă) unsă ȋn prealabil cu ulei de măsline.
Se mai lasă la crescut şi ȋn tavă cam 20 de minute.
Eu am făcut şi sub formă de franzelă.

Din acelaşi aluat se pot face şi cornuri.
Deasupra se unge cu puţină apă, cât să strălucească, apoi se presară bine cu făină.
Cu un cuţit bine ascuţit, faceţi câteva crestături sub formă de gilaj (cu grijă, să nu deranjaţi aluatul!).
Se aşează ȋn cuptorul bine ȋncins, iar primele 20 de minute se lasă la foc tare. Apoi se reduce puterea flăcării la jumătate şi se mai lasă ȋn cuptor 30-35 de minute.
Aşa arată franzela!
Iar astea sunt cornurile!
GUTEN APPETIT !

4 comentarii: