marți, 17 mai 2011

GULAŞ UNGURESC CU GĂLUŞTE (varianta cu carne de porc)


 Varianta originală, facută de mine, afară, la ceaun, e cu mai multe feluri de carne: porc, vită şi, opţional, oaie.

Pentru varianta de faţă am nevoie de:
-500g. carne de porc (pulpă)
-500g. cartofi
-5 cepe
-2 morcovi
-o rădăcină de pătrunjel
-un ardei gras roşu
-2 roşii mari (sau patru mai mici, în cazul meu)
-frunze de pătrunjel, chimen, boia, foi de dafin, nucşoară măcinată, sare şi piper




Carnea am tăiat-o cubuleţe. Cartofii, curăţaţi, la fel.

Ceapa, tocată mai mare, am pus-o la călit în două linguri de untură topită. Dacă nu aveţi untură, puteţi folosi liniştiţi uleiul.

Când ceapa s-a aurit, am adăugat carnea şi am lăsat-o la dunstuit (adică la înăbuşit).
.
Când totul a scăzut puţin, am adăugat un pic de apă fierbinte şi am lăsat din nou la scăzut. Am repetat operaţiunea de vreo două-trei ori până când ceapa s-a transformat într-un fel de sos în care „înoată” carnea.

Am adăugat apoi ardeiul, morcovii şi pătrunjelul, tocate mărunt.

Am mai înăbuşit puţin  totul la foc mic şi am adăugat roşiile tăiate.

După aceea am condimentat şi aromat cu chimen, boia, două frunze de dafin, un praf de nucşoară măcinată, sare şi piper după gust. 

Acesta e momentul în care amatorii de „senzatii tari” pot adăuga nişte ardei iute, tocat mărunt. Eu nu am pus, ca să poată mânca şi copiii !

După câteva minute, am pus şi cartofii tăiaţi, peste care am turnat apă fierbinte ca să-i acopere.

Am lăsat pe foc până când carnea şi cartofii s-au fiert.
Între timp am pregătit găluştele.
Pentru acestea am avut nevoie de 9-10 linguri de făină, două ouă, o linguriţă de sare şi apă cât cuprinde.

Am amestecat totul până am obţinut un aluat, nici prea moale, nici prea tare, cât să se desprindă de pe furculiţă.

Într-o oală am pus la fiert apă cu sare.

Acum, şi-ar fi făcut foarte bine treaba o „sculă” de genul acesta, pe care n-o am dar pe care îmi doresc de mult s-o achizitionez. Vedeţi aici(http://www.szaggato.com/)  un video cu funcţionalitatea ei.

Până să mi-o cumpăr, folosesc găurile cele mari de la o răzătoare obişnuită pe care o aşez deasupra oalei cu apă fierbinte şi trec aluatul prin ele cu ajutorul unei linguri cu care execut mişcări de du-te – vino. După ce s-au fiert, găluşcuţele vor arăta aşa:

Se pot servi în farfurie separat găluştele, peste care se aşează gulaşul, apoi se stropeşte cu puţină smântână şi se adaugă o ploaie de frunze de pătrunjel proaspăt tocat.

O altă variantă ar fi să amestecăm găluştele cu gulaşul direct în oală.
 Guten Appetit !

Un comentariu: