joi, 6 decembrie 2012

BAIGLI CU MAC ȘI NUCĂ

Această rețetă o am de la mama, iar ea, la rândul ei, o are de la bunica mea. Așadar este o veche rețetă ungurească.
Ingrediente
Pentru aluat am nevoie de:
1 kg. de făină
200 g. unt sau margarină
150 g. untură
4 linguri mari de smântână
100 g. de zahăr
galbenușul de la 8 ouă
un cub de 40-50 g. de drojdie proaspătă
Pentru umplutură am nevoie de:
300 g. de mac măcinat
300 g. de nucă măcinată
400 g. de zahăr
200 ml. de lapte
4 pliculețe de zahăr vanilat
albușul bătut spumă de la aceleași 8 ouă
Procesul tehnologic începe prin dizolvarea într-o cană a drojdiei cu o linguriță de zahăr, 2-3 linguri de lapte călduț și o lingură de făină.
Se obține o "maia" care se lasă câteva minute la crescut până își dublează volumul.
Aceasta se toarnă apoi peste făină, se adaugă gălbenușurile de ou, margarina, untura, smântâna și zahărul.
Apoi se framântă bine timp de aproape 20 de minute până când se obține un aluat fraged.
Acesta se acoperă și se lasă la crescut aproximativ o oră.
 
Intre timp se pregătește umplutura.
Atât cu macul câși cu nuca se procedează la fel:
Intr-o cratiță, pe foc, se topesc 200 g. de zahăr in 100 ml. de lapte.
Se adaugă apoi macul și se opărește câteva minute. Se ia de pe foc și se lasă la răcit.
 
Albușul de la cele 8 ouă, bătut spumă, se împarte în două (jumătate pentru nucă și jumătate pentru mac). Eu am mai păstrat un strop și pentru final ca să ung cozonacii înainte de a-i băga la cuptor.
 
Când compoziția de mac sau nucă s-a răcit, adaug spuma de albuș și amestec ușor până când obțin o masă destul de cleioasă.
 
Revenim la aluatul deja dospit și-l împărțim în 8 parti egale deoarece din această cantitate vom obține 8 "coarde" (4 cu mac si 4 cu nucă).
După ce mai lăsăm la odihnit sub un ștergar de bucătărie aproximativ 20-30 de minute, întindem din fiecare mingiuță câte o foaie destul de subțire, în formă dreptunghiulară.
Impărțim compoziția de mac și nucă în câte patru părți si ungem fiecare foaie pe toată suprafața.
Incepem să rulăm dinspre partea mai lată, împăturind câte o dată marginile spre interior.
Când ajungem la capăt, obținem rulade subțiri și lunguiețe.

Acestea se așează în tavă si se ung cu puțin albuș de ou rămas din spumă.
Se coc la foc potrivit (depinde de cuptorul fiecăruia), până când se rumenesc la suprafață.

După răcire se taie felii și se servește.




GUTEN APPETIT!
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu