miercuri, 27 aprilie 2011

GĂINĂ MACEDONEANĂ


 
Ce-am făcut dintr-o găină mare primită de la tară?

1.      Găină macedoneană
2.      Supă de găină cu găluste pufoase de gris


De ce am avut nevoie în prima fază:
-o găină mare
-3 morcovi
-3 cepe
-o ţelină
-o rădăcină de pătrunjel
-un ardei capia roşu

 Am spălat bine găina si am portionat-o (ca sa încapă în oală), am pus-o apoi la fiert împreună cu toate legumele si zarzavaturile mai sus pomenite.

     
      Pană au fiert toate acestea, am pregătit ingredientele necesare pentru găina macedonenă:
-300 g. branză telemea
-250g. bacon sau costiţă afumată
-4 ouă întregi
-400 ml. lapte
-4 linguri făină
-100 g. unt sau margarină
-1 capăţană de usturoi
-nucsoară, oregano, sare si piper
      Costiţa afumată am tăiat-o fasii subţiri, iar branza am ras-o pe răzătoarea cea mare.
      Cand găina s-a fiert, am scurs-o de zeamă si am lasat-o la răcit. Pe urmă am dezosat-o, iar carnea rezultată am tăiat-o cubuleţe si am amestecat-o cu costiţa si branza.
      Separat, într-o cratiţă, am pus la foc mic untul si făina, le-am omogenizat si am stins cu laptele astfel incat să obţin un sos alb in care am adăugat un praf de nucsoară, puţin oregano, sare si piper după gust. Cand sosul s-a răcit (5-10 min.) am amestecat în el cele 4 ouă întregi, bătute bine în prealabil.
      Compozitia obţinută am turnat-o peste amestecul de carne, costiţă si branză. Am adăugat si usturoiul tocat mărunt. Totul se asează într-o tavă tapetată cu făină, se ornează cu cateva felii de roşii si se dă la cuptor circa 45 de minute.
      Am servit cu garnitură de orez.

      Zeama în care am fiert găina am strecurat-o si am pus-o  la foc mic. Între timp am pregătit  următoarele ingrediente pentru găluste:
-2 oua
-7-8 linguri de gris
-o linguriţă de ulei
-puţină sare
      Ouăle, sarea si uleiul se bat bine si se adaugă grisul, lingură cu lingură, sub formă de ploaie. Compoziţia nu trebuie să fie tare, dar nici prea lichidă. Trebuie facută în asa fel încat să curga odată din lingură.
      Se scurge una cate una în supa care fierbe încet. După 3-4 minute se opreste focul si se lasă capacul pus circa 10 minute.
      În farfurie se poate presăra puţin pătrunjel tocat.

Guten Appetit !

3 comentarii:

  1. Nu stiu daca s-a postat comentariul pe care l-am trecut.Daca nu ,va mai rog o data pentru acceptul dvs pentru 2 retete de pe blogul dvs pe http://retetelamama.blogspot.com/
    Aveam de trecut cateva retete despre Bucataria Macedoneana si v-am imprumutat reteta si foto de la "reteta dvs Gaina macedoneana"cu foto Daca va deranjeaza le scot si reteta si foto,ca sa nu fie cu suparare.Ma grabeam cu cateva retete pentru ziua nationala a Republicii Macedonia care a fost pe 8 sept.Astept raspuns ,daca va suparati ,scot reteta si fotografiile.
    O zi buna va doresc.
    Cu stima
    Liliana Dumitru

    RăspundețiȘtergere
  2. Abia azi am descoperit mesajul! Ciudat, nu stiu de ce pana acum nu mi l-a afisat.E in regula ca ati folosit reteta pe blogul dvs.! V-am vizitat si eu si am vazut ca mentionati si sursele. E ok! Mult succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara
    Vroiam sa va scriu din nou ,nu stiam de ce nu am pastrat e-mail-ul dvs.Dar am gasit ok pe site-ul dvs.Si multumesc cu aceasta ocazie.
    Ce face Timisoara ?Asteapta primavara ?Va doresc o primavara frumoasa in suflet si gand
    Cu stima
    Liliana Dumitru
    http://retetelamama.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere